Кількість
|
Вартість
|
||
|
Лінійки ігристих вин розширюються, адже на них зростає попит. Іспанія, як країна з великими виноробними регіонами, відома своїми автохтонними сортами винограду. Тут також вирощують міжнародні сорти.
Коли ми говоримо про іспанські вина, на думку відразу спадає білий сорт Макабео. Він відомий також як Віура. Його використовують на півночі та сході Іспанії та на півдні Франції (переважно Лангедок-Руссильон). Французи додають його до гренашу у солодких винах Баньюльс, Морі, а також роблять сухі Мінервуа та Корб'єр. Найбільше лози Макабео зустрічаються в іспанських областях Валенсія та Хумілья. Найкращі ігристі вина Макабео виробляють на півночі Іспанії. Загалом не дуже вимогливий догляд сорт. Після епідемії філоксери став неймовірно популярним. Втім, за словами Джонатана Хесфорда з Domaine Treloar, схильний до грибкових хвороб і знижує кислотність від одного дня до наступного. Це означає, що дата збору має вирішальне значення.
Сорт макабе майже універсальний. Застосовується як у тихих, так і ігристих винах. Напій на його основі може бути сухим чи солодким. Однак сам по собі макабео не дуже ароматний. Отже, він добре поєднується в блендах з іншими виноградами. Відзначимо, що смак вина залежить від часу збирання. Тому купити шампанське Макабео з раннього збору на витримці в нержавіючій сталі слід любителям квіткових та ароматних напоїв. Це можуть бути солодкі та напівсолодкі тихі вина. Щоб уникнути втрат насиченості обмежують урожайність при ранньому зборі. За рахунок цього вирівнюється баланс ароматики. Середня кислотність міститься в діапазоні 11,5-13,5%. Основні аромати такі: лаймова кірка, диня, лимонна вербена, естрагон та лісовий горіх. Спостерігають відтінки груші, мигдалю та грейпфрута.
Іспанські винороби (особливо в Ріох) дуже люблять витримку в бочках. Сорт добре пристосований при цьому завдяки стійкості до оксидації. Ягоди макабео пізнішого збору при витримці в дубі дають можливість купити ігристе вино Макабео з важким горіховим смаком.
Хоча є приклади самостійного використання макабе, цей сорт відомий як компонент блендів. У Ріох сорт домінує в сегменті білих вин у композиції з Мальвазією і Гарнача Бланка. Для каталонських виноробів він є одним із головних елементів кофе. Його часто змішують з парелладу та шарелло. Ігристе вино сорту Макабео поєднується зі стравами з різної кухні. Молоді вина Віура добре поєднуються зі стравами південно-східної Азії (кокосове каррі, миска з локшиною з вермішелі). Солідна Віура чудово поєднується зі смаженим м'ясом та смолистими травами. Як кріплені, так і купажовані вина комбінуються із сирами (моцарелла, замарано, чеддер), песто чи різотто. Загалом підібрати вино до столу не складе труднощів.
Як зазначає експерт Янкіс Робінсон, до кінця 2000-х років макабео був незаслужено забутий. Це відбилося у дозволі керівництвом Ріохі збільшити можливу кількість Шардоне і Совіньйон блан у купажі з домінуючим віура. Це було продиктовано потребами споживача. Ціна ігристого вина Макабео приваблює, тому що цей сорт не схильний до тривалої витримки. Молоді вина зазвичай виступають у категорії мас-маркет або мідл-маркет.
Українським поціновувачам вина сорт макабео зустрічається найчастіше у каві. В інтернет-магазині Інвіно є представники з Каталонії та Пенедеса. Рекомендуємо скуштувати Pinord Chatel Brut Reserve, Bonaval Extreme Blanco та кофе з дуже активним перляжем Pinord Marrugat Brut Nature Millesime Cava D.O.