Кількість
|
Вартість
|
||
|
Швидше за все, ви не чули про назву Гарганега. Але, напевно, пили вино з його використанням. Уникнути цього дуже важко, тому що італійське біле вино є у кожній винній карті.
Батьківщиною цього сорту вважається Італія. Вирощується переважно у регіоні Венето (провінціях Верона та Падуя), а також на Сицилії. Виноград вважається універсальним, дозріває у жовтні. Грона його досить великі, але ягоди середнього розміру. Гарганега використовують для культивування, соковиті ягоди. Лозу формують за системою веронської перголи. Генетично сорт схожий на сицилійський греканіко дорато, близький до деяких іспанських та італійських сортів (мальвазія ді Кандія та требб'яно тоскано). Гарганега найчастіше використовується для створення класичних білих сухих вин. Однак, його використовують і для того, щоб робити смачне ігристе вино сорту Гарганега. В Італії понад 10 тисяч гектарів із посадками гарганегу, класичне вино з нього завжди відрізняється ароматами персика, мигдалю, абрикосу та золотих яблук. Можуть виявлятися відтінки екзотичних фруктів. Найвідоміші клони: гаргенега типика, -верде і -даріо.
Цей виноград – основа для Соаві. У цьому білому вині має бути не менше 70% гарганегу. У минулому енергійність сорту зіграла з ним злий жарт: винороби невірно визначали співвідношення сортів у купажах. Через це низькоякісний продукт підмочив репутацію Соаві. На щастя сьогодні Soave DOC відновила довіру покупців, але гідних вин Soave Superiore DOCG дуже мало. У регіоні Венето крім сухих вин із гарганегу роблять ігристі соави спуманте та солодкі речі. Назва речото походить від ягід, що випирають, у вигляді «вушок» на гронах. Купити шампанське Гарганега сьогодні ми можемо частково завдяки виноробам античності. Адже ще в давнину почали використовувати метод аппасименто для обробки сировини. Його застосовують і зараз. Після дозрівання ягоди сушать тривалий час, через що вони втрачають не менше третини від свого обсягу. Винороби досягають сильної концентрації ароматів та смаків. Маса, що вийшла, ферментується і в результаті утворюється дуже солодке вино. Підтверджують це і відгуки про вино Гарганега, тому бажаний гість в кошику кожного любителя солодких білих вин. Слід зазначити, що у СНД називають солодкими винами напівсолодкі. Справжнє солодке вино досить цінне та специфічне на смак. Звичайні білі вина Соаве на основі гарганегу витримують у сталевих цистернах або в дубових бочках подібно до інших сортів.
Із чим прийнято пити? Вина на основі Гарганега поєднуються насамперед із морепродуктами. Мідії, лобстери, ракоподібні. Вдалим рішенням буде купити ігристе вино Гарганега до смаженої птиці та козячого сиру. Якщо використовувати у стравах трави, вино підтримає його незвичайними нотами в смаку. Солодкі вина підкреслюють їжу на основі рису. Прекрасно комбінується із смаженим мигдалем, тофу, приправами із цитрусовими.
Гарганега найбільше використовується у зоні класичного Соаві. Тут роблять здебільшого прості молоді вина. Хоча виноград у міру старіння набуває багатшої текстури, а горіхові ноти стають більш вираженими. Ціна ігристого вина Гарганега розрахована на широке коло покупців. Це те саме італійське біле вино, яке підходить як аперитив майже до будь-якої трапези.
Інтернет-магазин італійських вин Інвін пропонує перевірені ігристі вина з сорту Гарганега. В наявності біле сухе ігристе Contessa Carola Millesimato, солодке Dedicato Grand Cremee Dolce і брют Dedicato Grand Cuvee Brut. Ви можете вигідно замовити вино на нашому сайті.