Кількість
|
Вартість
|
||
|
Італія знаменита своїми тихими південними винами та північними ігристими. У провінціях Емілія Романья та П'ємонт роблять легкі та прості ігристі вина. Узагальнено їх називають Ламбрусько. Їх люблять пити сьогодні у всьому світі.
Сімейство сортів Ламбруско налічує близько 60 сортів. Немає єдиної думки з приводу того, різні це сорти або клони одного. Плутанина частково походить від традиції використання назв сортів на етикетці вина. Зате з іншого боку це дозволяє споживачеві вибрати напій відповідно до його смакових уподобань.
Сьогодні найчастіше використовують сорти майстри, марані, саламіно, нострано та сорбару. Останній тримається особняком, тому ігристе вино Ламбруско Сорбара виділяється серед схожих ламбрусок. Сьогодні він один із найпопулярніших, хоча DOC отримав ще 1970 року.
У чому ж характерні відмінності вин із сорту сорбару? Будь-яке вино залежить від таких факторів: особливостей самого сорту та догляду за ним, а також методу подальшої обробки. Ламбруско сорбар відрізняється так званим безпліддям пилку. В результаті кількість ягід з лози для виробництва у деякі роки скорочується на цілу третину. Це проблематично для виноробів, навіть при використанні кращих технологій з догляду та збирання врожаю. Для того, щоб покращити врожайність, лозу сорбару культивують разом з ламбруско саламіно на піщаних алювіальних ґрунтах. Обробляють його за методом Шарма як усі ламбруски.
Якщо виноград сорту сорбара такий проблематичний, то напевно є вагомі причини його вирощувати? Справді, низька врожайність дає концентрований смак. Італійське вино Ламбруско Сорбара відрізняється особливою інтенсивністю смаку в порівнянні з іншими ламбруско. Найчастіше це свіжий виражений фруктовий смак із типовою та яскравістю фіалки. При цьому його колір найсвітліший з усіх - рубіново-гранатовий з рожевою піною. Як і інші ламбруски прийнято вживати молодим. Яскрава кислотність та мінеральність вина сорту сорбару ідеально поєднується із солоними стравами кухні емілія романья. Також відмінним рішенням буде купити вино Ламбруско Сорбара до смажених та жирних страв зі свинини, лазіння та навіть піци. Це значною кислотністю вина (якщо ламбруско граспаросса самий дубильний сорт, то сорбара – найкисліший).
Іноді ламбруско порівнюють із шампанським. Це не зовсім правильно, тому що ці ігристі вина знаходяться в різних категоріях якості і ціни. Однак деякі винороби вважають їхній характер схожими. Вирізняється своїми складними та елегантними винами Крістіан Беллей із Кантіна делла Вольта. У його льохах можна купити шампанське Ламбруско Сорбара зроблене традиційним способом.
Незважаючи на труднощі з вирощуванням винограду сорбару, він продовжує займати величезні площі. Свіжість вина та яскравий смак забезпечили йому популярність, а ціна Ламбруско Сорбара в інтернет-магазин Інвіно дивує своєю доступністю. Пропонуємо спробувати білий та рожевий купажі Gualtieri Lambrusco Bianco та Gualtieri Lambrusco Rosato.