Кількість
|
Вартість
|
||
|
Білий виноград Мускат вважається найстарішим із відомих виноградів у світі. Припускають, що він з'явився у Греції. Інші кажуть, що його батьківщина – Італія. Також є теорія походження із султанату Маскат на південному сході Аравійського півострова за часів античності. Сорт дуже поширений, вирощується повсюдно. На територію Франції проник ще за Карла Великого. Греки привезли лози до Криму, а з Єгипту він потрапив до південної Африки. У ХІХ столітті культивувати Мускат почали й у Австралії. Загалом у Нове світло лоза потрапила переважно завдяки іммігрантам. Сьогодні налічують близько 200 сортів та підвидів у сімействі Мускат. Купити ігристе вино Мускат з таких відомих сортів:
· Мускат Блан Петітс Грейнс (відомий також як Мускат Блан, Мускат Канеллі, Мускат Фронтіньян, Москато Б'янко, Москато д'Асті і т.д.). Цей виноград використовується для таких вин як Asti Spumante та Clairette de die. Часто застосовується у виробництві кріплених вин Бомеса де Венеція з долини Південної Рони.
· Олександрійський мускат (синоніми Москатель, Москатель Романо, Москатель Бланко, Москатель Малага, Москатель Гордо та ін.). Один із дозволених виноградів для виробництва хересу. З нього також роблять мускатні вина та лікери мускатель. Він придатний в їжу та на родзинки.
· Мускат Оттонель (Москатель). Популярний в Австрії у сегменті десертних вин. З'явився внаслідок схрещування у ХІХ столітті. У Болгарії та Сербії відомий як Тамянка. Угорські винороби називають його Маскоталі. Більшість східноєвропейських вин на основі мускату орієнтовані на масового споживача.
· Мускат Гамбург або Чорний мускат. Спочатку був столовим виноградом, вініфікований, використовується в купажах.
Мускат - рідкісний сорт винограду в тому сенсі, що вино виходить із тим самим ароматом. Він не універсальний, але застосовується в різних стилях вина. За його участю створюють гарні ігристі вина Мускат будь-якого рівня солодощі від сухого до неймовірно солодкого. За міцністю це переважно легкі вина. Хоча на півдні Франції модно робити сухі повнотілі столові вина з ледь відчутним цукром у смаку.
Плід може бути від білого рожевого, темно-червоного, коричневого і майже чорного кольору. Ягоди порівняно маленькі, у деяких видах і гібридах вони більші, не можна узагальнювати всі мускати. Втім, кожне ігристе вино сорту Мускат має загальну ароматичну помаранчеву характеристику. Солодкі кріплені мускати мають насичений запах сухофруктів та апельсина. Сильний аромат став уже загальним. Лоза низьковрожайна, із листям середнього розміру. Пучки середні, схожі на шардоні.
Сьогодні мускат найчастіше згадують у зв'язку з італійськими винами. На заході Апеннінського півострова часто роблять легкі газовані вина. Купити шампанське Мускат з маркуванням Асті або Москато д'Асті – обов'язково до виконання кожним любителем ігристого. Їхня легкість дозволить провести дегустацію навіть у середині дня або освіжитися після трапези. У середньому у цих винах вміст цукру приблизно 10 г/100 мл. Ціноутворення в регіоні Асті прив'язане до кількості речовини гераніолу в ягодах (впливає на мускатний аромат). Загалом ціна ігристого вина Мускат від Асті доступна широкому споживачеві.
Мускат сьогодні набуває більшої ваги у сумішах. Невелика мускатна частка додає значний аромат та фруктовий смак багатьом винам. Наприклад, Гевюрцтрамінер в Ельзасі, каліфорнійський Зінфандель. Серйозний мускат рідше зустрічається, ніж солідні білі вина ельзаські з Ріслінга або Піно Грі і від цього стає ще цінніше.
Ми рекомендуємо скуштувати надзвичайно легкі 6-7% солодкі ігристі вина Lopez Morenas Bonne Chance Moscato Blanco. Бронюйте доставку з інтернет-магазин Інвіно.