Кількість
|
Вартість
|
||
|
Бренд Просекко асоціюється з північно-східною Італією, хоча його батьківщиною є невелика частина регіону Венето зі складною для вимови назвою Конельяно-Вальдобб'ядене. Має репутацію популярного у масового споживача продукту. Паралельно з цим елітне ігристе біле Просекко стає дедалі доступнішим з кожним роком. Більшість винних мереж продають Prosecco на всі випадки життя. Італійське ігристе стало справді універсальним варіантом для вишуканих вечерь, святкової атмосфери чи простої трапези у родинному колі.
Що потрібно знати про просік? Ось кілька головних фактів:
1. Просекко виробляють у чітко обмежених областях північно-східної Італії. Якщо класичний DOC розливають у дев'яти провінціях виноробного регіону Венето та ще у Фріулі-Венеція-Джулії, то DOCG лише у провінції Тревізо. Ціна білого Просекко рівня DOC у категорії середньої доступності, а ось DOCG вважається вже елітним та випускається обмеженими партіями.
2. Просекко – це назва сорту. У 2009 році виноград офіційно перейменували на Глера. Це було зроблено, щоб заборонити використання позначення «prosecco» будь-де. Таким чином, цей італійський бренд захищений також як шампанське та коньяк.
3. Просекко білого кольору фактично моносортове. За суворими правилами виробництва Глер має бути не менше 85%. Допускається додавання місцевих сортів Вердісо, Б'янкетта тревіджіана, Глера лунга та міжнародного Шардоне.
4. Вино просекко DOC буває чотирьох рівнів солодощі: від найсолодшого demi-sec до найсухішого Brut, між ними Extra dry та Dry. Просікко Суперіор не буває demi-sec. Найскладніше та витончене біле шампанське Просекко зазвичай відноситься до категорії Brut або extra dry. Залежно кількості цукру міцність вин коливається від 8,5 % до 12,5 %.
5. Майже всі просічки мають характерний типовий ароматичний букет і смак. На палітрі весняні квіти, цитрусові, зелені яблука та груші. Він давно перестав бути звичайним аперитивом, яким його вважали італійці. Від нього не болить голова як від шампанського та його п'ють молодим. Тому варто купити біле Просекко та насолоджуватися хоч щодня!
6. Може скластися враження, що просік досить одноманітне вино і відрізняється тільки за рівнем солодощі і тиску (фризанте і спуманте). Відмінності у винах по місцевості зможуть визначити лише експерти, проте варто згадати про рідкісний вид просічки. Популярна помилка, що просік це виключно ігристе вино. Існує тихий Prosecco Col Fondo. Це своєрідні натуральні вина з осадом, що настоюються кілька років для досягнення повної сухості. Їх роблять менше 5% від загального обсягу виробництва і не експортують, тому цей вид відомий як досить дорога ексклюзивна дивина.
Ігристі італійські вина чудово підходять для закусок, легких других страв, десертів та фруктів. Їх також часто використовують у коктейлях. Але чи чули ви про білу сангрію? Традиційна сангрія – це червоне вино з фруктами. Згодом з'явилася маса варіантів із соками, міцним алкоголем тощо. Спробуйте зробити білу сангрію з використанням просічки. Відмінно комбінується з різними фруктами та ягодами: полуниця, малина та чорниця, апельсин, ківі та лайм, персик та манго. Спосіб приготування типовий змішати біле вино основу з фруктами, остудити в холодильнику, а потім додати просік.
Інтернет-магазин білого просекко Інвіно пропонує широкий асортимент італійського ігристого. Виберіть смачне недороге просекко від кращих виробників Bisol, Contri Spumanti SPA, Pasqua та інших.