10 ФАКТІВ ПРО БОЖЕЛА НУВО
- Божоле Нуво – молоде вино з села Божо у південній частині Бургундії (Франція).
- Божоле роблять із Гаме – чорного винограду з білим соком. 2/3 світових посадок цього сорту винограду знаходиться в Божоле.
- Виробництво Божоле Нуво триває до 6 тижнів. Для приготування цього вина виноград не мнуть, а просто закладають грона разом із гілочками в бочки, де ягоди віддають сік під власною вагою.
- Весь виноград в Божоле збирають тільки вручну. Це єдині виноградники в країні, за винятком розташованих у Шампані, де ручний збір винограду є обов'язковим.
- Божоле Нуво містить близько 11–11,5% алкоголю та абсолютно позбавлено танінів.
- Воно не пристосоване до довгого зберігання, бо дозріває швидше, ніж бургундські вина чи Бордо. Випити молоде Божоле потрібно до 1 березня наступного, за збиранням урожаю, року.
- Ідеальна температура подачі Божоле близько 13°C. Саме за такої температури аромат вина розкривається найкращим чином.
- Божоле нуво – найдемократичніше у плані гастрономії вино у світі. Воно не вимагає вишуканих закусок, тому його подають під прості страви сільської кухні, під звичайну м'ясну або сирну тарілку або навіть під фаст-фуд.
- Божоле Нуво відносяться до нижчої категорії якості і приховують від світу більш «серйозні» вина – Beaujolais AOC (Божоле, контрольоване за походженням), Beaujolais Villages (Божоле Вілляж) та найкращі Beaujolais Cru (Божоле Крю).
- Божоле імпортують у понад 200 країн світу. Щорічно виробляється близько 45 млн. літрів Божоле Нуво – це приблизно третина загального обсягу вина, яке дає цей регіон.
За французькими законами, продаж нового вина може починатися не раніше першої хвилини після опівночі третього четверга Листопада.
Краще засунути свій ніс у стаканчик Божоле, ніж у чужі справи. (Ліонська приказка)
По території Божоле протікають дві річки, але місцева приказка свідчить, що їх три: Сона, Рона та Божоле.