БОЖЕЛЬНЕ НУВО 2023
Для поціновувачів вина новий рік настає раніше!


Божоле Нуво – явище виняткове у світовому виноробстві. Як змогло червоне сухе вино з регіону Божоле підкорити світ та перевершити своєю популярністю вина вищих категорій якості? І мільйони любителів Божоле напередодні третього четверга листопада шукають відповіді на запитання: у чому ж секрет успіху Божоле Нуво?
Секрет – без таємниць. Божоле Нуво зрозуміле, яскраве за характеристиками вино. Воно не вимагає кулінарних шедеврів, але добре влаштувалося в ресторанних меню. І лише Божоле Нуво нового врожаю удостоїлося такої масштабної щорічної презентації по всьому світу.
Ця стаття - відповіді на найчастіші питання про ті чи інші аспекти виноробства Божоле.

Що таке Божоле?
Це назва регіону у південній частині Бургундії (60 км від Макона до Ліона за течією річки Сони). Популярність цього викликано саме виноробством. І в самому Божоле виробляють удвічі більше вина, ніж у всій Бургундії.

У чому особливість Божоле Нуво?
Я відповім словами найшанованішого мною винного експерта Х'ю Джонсона: «У Божоле, де піщаний і глинистий грунт поверх гранітного в союзі з сортом Гаме, що майже ніде не дає цікавих результатів, народжує унікальне, налите свіжим смаком вино. ».

Чим цікавий сорт Гаме?
Гаме – сорт червоного винограду з тонкою темно-фіолетовою, практично чорною, шкіркою та білим соком. За це французи прозвали його Gamay Noir у Jus Blanc (Чорний Гамі з білим соком). З нього роблять червоні та рожеві вина з фруктовим смаком та домінуючими нотами вишні та полуниці, з ледве вловимими відтінками карамелі та банана. Під час дегустації вина Божоле Нуво я завжди по-дитячому тішуся, коли гості свята кажуть, що вловили ноти жуйки Love та подумки перенеслись в дитинство. Жодне друге вино не несе стільки жвавості та дитячості.

Скільки можна зберігати Божоле Нуво
За законами Франції Божоле Нуво не вимагає витримки у бочці та подальшої витримки у пляшці. Випити його потрібно до 1 березня наступного за збиранням урожаю року.

Як роблять вино у Божоле?
Через особливі природно-кліматичні умови виноград в Божоле дозріває швидше, ніж у сусідніх областях, тому й збирання його починається раніше. Весь урожай збирають вручну, зберігаючи лише неушкоджені ягоди.
Вина з Гаме роблять за способом вуглецевої мацерації. Спочатку цілі грона укладають у бродильні чани без попереднього пресування. У винограді проходить внутрішньоклітинне безкисневе бродіння. Цей метод дозволяє витягти з ягоди максимум фруктовості та надати неймовірної яскравості ароматичного букету.

Чому саме Божоле Нуво перетворилося на народне свято для 212 країн світу?
Божоле Нуво було першим молодим вином, яке могли скуштувати парижани. Паризька мода швидко розповсюджується на весь світ, це стосується і вин. Бочки з молодим Божоле доставляли до Парижа, що приваблювало любителів випити, ситно поїсти і повеселитися.
Свято виявилося настільки універсальним, що з легкістю адаптувалося до будь-якої країни та культури.
Сьогодні свято Божоле Нуво сприймається як Новий рік за винним календарем.

Чому саме третій четвер листопада?
Після Другої Світової уряд Франції розробив закони щодо продажу вин, найменування яких контролювалися за географічним походженням (категорія АОС). Згідно з ними, вино поточного року у Франції дозволялося продавати не раніше 15 листопада. Через особливості Божоле Нуво, воно могло надійти у продаж приблизно за тиждень до вказаного терміну. 1985 року було вирішено визначити для продажу молодого вина з Божоле третій четвер листопада.

Яка основна ідея свята Божоле Нуво?
Головна ідея свята – багато пити, смачно їсти та веселиться від душі. Зі словами "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!", які звучать рівно опівночі, починається свято. Вино ллється річкою, звичайна домашня їжа заповнює столи, а в повітрі витає дух загальної радості.

Як відзначають свято Божоле в In Vino?
Для всіх нас, хто працює в InVino, це свято – чудова нагода випити келих вина з нашими гостями, побажати вдалого наступного року, поринути в атмосферу свята Божоле. Ми пропонуємо найкраще вино від топових французьких виробників. А ввечері в InVino Cafe на пр. Гагаріна43 пройде дегустація Божоле Нуво. І, як завжди, безмежні позитивні емоції та задоволення від життя.

Що стосується мене, то, коли я підніматиму келих Божоле Нуво 2023, я подумки торкнуся кожного виномана з 212 країн світу, створюючи хвилю радісного, нового, щедрого і життєствердного наступного року!
Ось чому для мене, як і для всіх шанувальників вина, новий рік приходить раніше!
З новим, 2023 винним роком!