Арнеіс/Arneis – білий сорт винограду пізнього періоду дозрівання, який культивують в регіоні П'ємонт, особливо в районі Роеро/Roero. Сорт також популярний в Ланге/Langhe та околицях Альби/Аlba і Асті/Asti. Арнеіс використовують при створенні сухих тихих вин, а також ігристих і солодких пассіто/passito.
Вважається старовинним сортом, в документах XV століття згадується його латинська назва Renexium. Популярність до сорту прийшла на початку XIX століття, тоді на землях Роеро його називали «білим Неббіоло». В архівах згадується, що граф Траяно Доменіко Роеро/Traiano Domenico Roero зберігав у своїх погребах сотню пляшок білого вина Арнеіс.
Синоніми: Bianchetta, Bianchetta d'Alba, Bianchetta di Alba, Bianchetto, Bianchetto Albese, Bianchetto di Alba, Bianchetto di Verzuolo, Nebbiolo Bianco.
У 1960 роки площа посадок Арнеіса сильно скоротилася, сорт знаходився майже на межі зникнення. На землях П'ємонту повновласним господарем стало червоне вино.
У 1970 роки смаки змінилися, стали затребуваними білі сухі вина, тоді місцеві виробники змінили своє ставлення до сорту.
У 1990 роках сорт назвали новою зіркою П'ємонту. В 2005 році виноградники в регіоні займали близько 600 га, а вино отримало статус DOCG. В Італії сорт в невеликій кількості ще культивують в регіонах Лігурія/Liguria та Сицилія/Sicilia, в США сорт є в Каліфорнії, Австралії та Новій Зеландії.
Сорт любить легкі, піщані ґрунти і південні схили пагорбів. Арнеіс схильний до грибкових захворювань, у нього низька кислотність.
Більшість вин Арнеіс гарні в молодому віці, їх не зберігають довше трьох років, але зустрічаються довгоживучі екземпляри.
Основними ароматами сорта Арнеіс є: тропічні фрукти, серед яких виділяють папайю, маракуйю, стиглий банан, ківі, грейпфрут, яблуко, грушу, диню, стиглий персик, абрикос, квіти липи, білу троянду, шавлію, глід. У деяких винах можна почути ноти сушеної шкірки персика, лимона, лайма, ананаса, сухофруктів, свіжоскошеної трави, щебеню.
Часто при винифікації Арнеіса використовують предферментаціону мацерацію, в результаті якої аромати екзотичних фруктів стають більш акцентними. Вина, які витримувалися в сталевих ємностях на дріжджовому осаді мають яскравий, свіжий, соковитий смак, гладку текстуру, бадьору кислотність, фруктово-цитрусові відтінки та мінеральний післясмак.
Молоде вино Роеро Арнеіс/Roero Arneis можна подавати як аперитив. Вино ідеально поєднується з озерною та річною рибою, тартаром, пастою, різотто з грибами, овочами і білим м'ясом.