Альбаріньо/Albariño (в Іспанії), Алварину/Alvarinho (в Португалії) – благородний білий сорт винограду родом з Галісії/Galicia – історичного регіону Іспанії, розташованого на північному заході Піренейського півострова. Використовується для виготовлення білих вин. Світові посадки: 7 700 га. Сорт є в Іспанії, Португалії, США (в деяких прохолодних районах Каліфорнії), Новій Зеландії, Україні.

Походження цього сорту – особливий привід для розмов винних фахівців. Одні незмінно пов'язують Альбаріньо з Рислінгом і називають його не інакше, як «Alba-Rhino», тобто білий з Рейну. У інших фахівців сорт асоціюється з французьким сортом Віонье, з якого також виробляють свіжі фруктові вина. Існує припущення, що своє поширення по атлантичному узбережжю Іспанії Альбаріньо отримав завдяки монахам французького ордена Клюні/Cluny, які в XII столітті заснували в Понтеведрі/Pontevedra монастир і стали займатися вирощуванням винограду. У свою чергу місцеві жителі Галісії стверджують, що Альбаріньо – традиційний іспанський сорт, який ріс на цій землі завжди.

У північно-західній Іспанії є ароматний білий сорт Альбарін/Albarin, який довгий час вважали синонімом Альбаріньо/Albariño, але ДНК тест 2010 року показав, що це два різних сорта. У Галісії також є маловідомий сорт Каїньо Бланко/Caiño Blanco, який теж приймають за Альбаріньо.

Ноти дині і грейпфрута в Альбаріньо викликані ароматичними сполуками під назвою тіоли, вони присутні в легких білих винах з регіонів з більш прохолодним кліматом. Наприклад, в Совіньон Блані з Франції та Нової Зеландії, або Піно Гріджіо з Північної Італії. Також у Альбаріньо багато терпенів* які накопичуються в шкірці, схожі є в таких сортах, як Мускат, Рислінг та Гевюрцтрамінер. *Терпени – це вуглеводороди, базовий компонент ефірних масел.

Основні аромати сорти Альбаріньо: лілія, квіти цитрусових, газонна зелень, лимон, лимонна цедра, м'якоть грейпфрута, апельсинова цедра, мандарин, зелене яблуко, персик, нектарин, абрикос, айва, ананас, папайя, медова диня, аніс. Також в деяких винах можуть зустрічатися ноти: м'яти, імбиру, спецій, бджолиного воску, меду, мигдалю, горіхової пасти, солі, дробленого мокрого гравію, хініну (основний алкалоїд кори хінного дерева з гірким смаком).

За смаком вина з Альбаріньо відрізняються свіжістю, маслянистістю, мінеральністю, домінуючими фруктовими нотами і високою щільністю. В процесі старіння в винах з'являються медові ноти. Як правило, вина з Альбаріньо п'ють молодими. Свої найкращі якості вони показують в винах від двох до п'яти років. У цьому віці вина мають насичений аромат і яскравий свіжий смак. Тим не менш, деякі вина можуть зберігатися і до 10 років, залишаючись такими ж ароматними.

Низьковрожайних білий сорт гарно пристосований до вологого атлантичного клімату і практично не гниє. Але все ж, щоб уберегти ягоди від надмірної вологості, виноградні розташовують грона дуже високо над землею, а для збору врожаю використовують спеціальні приступки. Виноградні ягоди мають товсту шкірку, в гроні вони досить щільно розташовані один до одного. М'якоть бурштинового кольору з характерною фруктово-цитрусовою палітрою ароматів, високою кислотністю і цукристістю. В особливо вдалі роки високий рівень цукру забезпечує винам 13% алкоголю. У 60-х роках минулого століття Альбаріньо мало зовсім не зник в Іспанії через конкуренцію з іншими, більш врожайними сортами. Однак в даний час цей сорт є важливим сортом для Іспанії. Альбаріньо є одним з основних сортів винограду в купажі Вінью-Верде/Vinho Verde – зеленого/молодого вина Португалії, ароматного білого вина з легкою ігристістю.

Галісія/Galicia знаходиться на північному заході Іспанії, омивається з півночі Біскайською затокою, із заходу – Атлантичним океаном, а на півдні межує з Португалією. Саме близькість океану робить регіон одним з найзеленіших місць в Іспанії – клімат тут м'який, спека і холод бувають рідко, а опадів випадає досить багато. Найзначнішим районом в Галісії, в якому виробляють вина з Альбаріньо, є Ріас Байшас/DO Rias Baixаs, але тут також вирощують і інші білі сорти, такі як Трейщадура/Treixadura і Лоурейра бланка/Loureira blanca. У 1987-му році загальна площа посадок сорту Альбаріньо становила всього 237 га, і вина випускали 14 виноробів. Через рік, коли була офіційно створена зона DO Rias Baixаs, площа ділянок склала 584 га, а до початку 2010-го ця цифра зросла до 3 800 га. Альбаріньо тут безперечний монополіст, на його частку припадає до 90% всіх виноградних ділянок. Провінція Валь до Сальнес/Val do Salnés вважається одним з головних виробників Альбаріньо, вина виробляють понад 200 виноробів. Грунти Ріас Байшас відрізняються високою кислотністю. Для того, щоб стримати надмірно високий рівень кислот, винороби вдаються до різних прийомів. Деякі додають в вина інші, дозволені законодавством, білі сорти винограду. Інші – проводять малолактичну ферментацію в сталевих чанах. Крім того, винороби ретельно стежать за рівнем кислотності і цукру в період дозрівання ягід. І як тільки оптимальний баланс досягнуто, здійснюють збір врожаю на кожній конкретній ділянці. Витримка, як правило, здійснюється в нейтральних сталевих чанах від року до 30 місяців, а в деяких випадках і до 44. Деякі винороби вважають за краще ускладнювати аромат і робити вина в більш повновагомому стилі, тому практикують витримку на дріжджовому осаді і в дубових діжках.

Альбаріньо – універсальне вино. Завдяки своїй свіжості і аромату його можна пити самостійно, як аперитив. Вино відмінно доповнить овочеві закуски, морепродукти, рибні страви і молоді сири. До витриманим вин підійдуть страви тайської, марокканської та індійської кухні.