Годельо/Godello – високоякісний білий іспанський сорт винограду, вирощується на північному заході Іспанії, зокрема в Галісії/Galicia, в Португалії сорт відомий як Гувейо/Gouveio.
Витоки сорта знаходяться в містечку Годелла/Godella в регіоні Валенсія/Valencia, де цей сорт вперше був культивований в 19 столітті місцевим землевласником, бароном цього міста на плантації Кампо Олівар/Campo Olivar. На початку 1920-х років місцевий торговець привіз в Галіцию кілька зразків виноградної лози. Найкращі результати сорт показує в крихітному галісійському районі, який розташований поблизу річки Сіль – Вальдеоррас/DO Valdeorras, де після занепаду плантації збільшилися. Загальні іспанські плантації Годельо в 2008 році становили 1 153 га (2850 акрів), в порівнянні – у 2004 році було 890 га (2200 акрів).
Годельо також відомий під синонімами: Agodello, Agodenho, Agudanho, Agudelha, Agudelho, Agudello, Agudelo, Agudenho, Berdello, Godelho, Godella, Godenho, Ojo de Gallo, Trincadente.
Ягоди і грона невеликі, компактні, щільні. Сорт раннього дозрівання, чутливий до грибкових захворювань. Проведені в 2006 році аналізи ДНК показали, що Годельо, Гувейо/Gouveio та Вердельо/Verdelho, які вирощують в Verdelho do Dão* мають один і той же профіль ДНК. (*територія виноробства Дао (Regiaõ Vinho do Dão) розташована між північним і центральним регіоном Португалії, в місці під назвою Бейра Альта/Beira Alta).
Основні аромати Годельо: білі квіти (ромашка), зелена трава, персик, абрикос, аніс, консервована груша, диня, ананас, цедра лайма, грейпфрут, апельсин, манго, мед, ваніль, родзинки. У деяких винах можна почути: миндальне борошно, мінерали, лаврове листя, ячмінь та інші злаки, віск і ноту ланоліну/lanolin (від лат. lana – вовна і лат. oleum – масло) – вовняний віск, або тваринний віск.
Якщо старі лози Годельо ростуть на кам'янистих, з наявністю сланцю, кварциту та інших мінералів грунтах, а винифікація і витримка на тонкому дріжджовому осаді проходять в дубових діжках, то в підсумку виходять насичені, добре збалансовані, структуровані, з вершковою текстурою і стійким, інтенсивним фруктовим післясмаком вина.
Вина демонструють персиковий тон в ароматі, зрілу і багату суху фруктовість і свіжу кислотність. Для сорту характерний високий вміст гліцерину і незвичайний солодкувато-кислий смак. У порівнянні з винами з сорту Альбаріньо, вина Годельо мають дещо меншу кислотність і більшу повноту.
Вина Годельо складуть відмінну пару з суші, сашимі, паельєю і різотто з морепродуктами, рибним карпаччо, а також з легкими закусками і овочами темпура * (*категорія страв японської кухні з риби, морепродуктів і овочів, приготованих в клярі і обсмажених у фритюрі). Вино може вживатися як аперитив, підійде до морепродуктів, риби в білому соусі, пасті з вершковим соусом, білому м'ясу, печеним овочам, сирам.