У третю п'ятницю вересня світова спільнота вайнловерів традиційно святкує Всесвітній день Гренаш.
Отже, що потрібно знати про цей темношкірий винний сорт, який звуть в Іспанії, де він займає більшість виноградників, Гарнача, на Корсиці — Каннонау, а у Франції, Каліфорнії та Австралії — Гренаш?
Припускають, що Гренаш вийшов з північної області Іспанії - Арагон. У цій країні він вирощується практично повсюдно: на півночі та півдні.
Хоча винороби із Сардинії впевнені, що саме їхній острів є батьківщиною Гренаш. В Італії Гренаш набув поширення лише у трьох областях: Сардинії, Калабрії та Сицилії.
У Франції Гренаш найбільш широко представлений на півдні Долини Рони, в Провансі та в Лангедоку-Русійоні. Цей сорт використовують у сумішах, т.к. він дає виноробам широкі здібності. Рожеве вино на основі Гренаша - одне з ключових винних стилів південної Франції, найкращий приклад - Тавель.
Гренаш вирощують на Кіпрі, ПАР, Марокко, Ізраїлі, Алжирі і використовують його в різних блендах.
Вино нерідко видає характеристики, діаметрально протилежні типовим: зразок з Ріохі може вийти стриманим і м'яким, а напій з регіону Кот дю Рон - зухвалим і наполегливим.
Це сорт, який розвиває виняткову якість на старих лозах або в купажах із сортами Сіра та Мурведр, які ще називають блендом GSM.
Сухе червоне з Гренаша виявилося ідеальним вином для наступних осінніх днів: воно м'яке, щільне, з чудовим сливово-родзинковим ароматом, здатне розвиватися в пляшках кілька десятків років. Каннонау з Сардинії подарує смак округлий, щедрий, оксамитовий, з фруктово-деревними відтінками та сухим присмаком.
У Шатонеф-дю-Пап або культовій Приоратській Гарначі зі старих лоз шукайте повний, округлий смак з відтінками глінтвейну, сливи, малини та глоду, нюансами анісу, чорного чаю та ялівцю, щільною текстурою та довгим післясмаком.
У будь-якому випадку, Гренаш знає, як закохати вас у себе.