Вердехо/Verdejo – ароматний білий сорт винограду. Використовується у виробництві не тільки тихих, але також ігристих і кріплених вин. В основному сорт вирощують в Іспанії, але є невеликі посадки в Португалії, США, Австралії, Україні. Інші назви: Verdejo Blanco, Verdejo Palido, Planta Fina

Вердехо відноситься до сортів пізнього періоду дозрівання. Середні за розміром грони, зелений колір ягід, крізь шкірку просвічують досить великі і темні кісточки в момент повної зрілості винограду. Сорт помірно переносить посуху і найкраще росте на глинистих і глинисто-крейдяних грунтах. Лози цього сорту можуть бути довгожителями, досягаючи віку 80 і навіть більше 100 років.

Аналіз ДНК показав, що Вердехо є родичем білого іспанського сорту Годельо/Godello, це пояснює, чому сорт іноді помилково називають Вердельо/Verdello і Гувейо/Gouveio (синоніми Годельо в Португалії).

Фахівці припускають, що батьківщиною сорту може бути Північна Африка, звідки сорт прибув в епоху правління короля Альфонсо VI Хороброго (XI століття) і оселився в нинішньому регіоні Руеда/Rueda.

Основні аромати сорта Вердехо: яблуко, груша, цедра грейпфрута, цедра лимона, маракуйя, волоський горіх, гіркий мигдаль, плющ, кедровий горіх, білі квіти, фенхель, трава.

Вина з Вердехо цінуються за трав'янисто-горіховий аромат, збалансовану кислотність і характерну гірчинку.

Вердехо – яскраві вина з відмінним балансом кислот, легкою гіркуватістю і тривалим приємним післясмаком. Витримка в дубових діжках дозволяє по максимуму розкрити сортові аромати, а також додає гармонійність і шляхетність, вино отримує значний потенціал для зберігання – до 6-7 років (в кращі роки врожаю).

Крім сортових особливостей та кліматичних умов, в підсумковому вині особливу роль відіграє технологія приготування:

У легких, фруктових винах, ферментованих при низьких температурах в чанах з нержавіючої сталі, з невеликою витримкою на дріжджовому осаді (також в сталі), проявляються сортові характеристики Вердехо, такі як: фенхель, аніс, лайм, цедра, кісточкові фрукти (стиглий персик), жива кислотність і повний, насичений фруктовий смак. Для збереження цієї жвавості і запобігання від окислення виноград часто збирають вночі;

У винах з витримкою на осаді (6 місяців і більше) з'являється масляниста текстура, більша тільність, легкі вершкові відтінки і післясмак більш тривалий;

Вина з ферментацією і витримкою в дубових діжках змінюються в кольорі і по максимуму демонструється щільність, вага. В таких винах кислотність гарно вписана в смакову танінну групу.

Молоді вина Вердехо подають в чистому вигляді, як аперитив, або до закусок, супів, салатів, овочів, морепродуктів, рибних страв, суші, м'яких вершкових сирів. Витримані вина ідеально поєднуються зі стравами східної кухні. Вино гарно доповнить копчений лосось, біле м'ясо, козині сири.