Вердіккіо/Verdicchio – білий сорт винограду пізнього періоду дозрівання, використовується для виробництва сухих тихих, ігристих і солодких вин – пассіто/passito. Назву сорт отримав від італійського слова «verde» – зелений, завдяки своєму зеленому кольору ягід. У сорта неймовірна кількість синонімів.

Дослідження ДНК показали, що Вердіккіо ідентичний сорту Треббіяно/Trebbiano.

Сорт активно культивують в центральній частині Італії, в регіоні Марке, де його вирощували ще в XIV ст.

Вина з Вердіккіо виходять практично без кольору, світлі, солом'яні, з хорошою кислотністю. 

У делікатному ароматі молодих вин: яблуко, білий персик, абрикос, лайм, грейпфрут, банан, мигдаль. Якщо застосовувалася невелика мацерація, то аромат виходить більш фруктовим. З плином ароматика вина еволюціанує, до цитрусових нот додаються відтінки: ромашка, акація, липа, бджолиний віск, мед, білий перець, карамель.

Вина Вердіккіо можуть бути гарним аперитивом, поєднуються з широкою гамою страв – морепродукти, риба, кабачки, цукіні, різотто, паста з грибами і вершково-трюфельним соусом. До витриманих вин підійдуть пряні страви – запечена курка, смажена свинина. Температура подачі вин Вердіккіо: 10-12 °С.