Верментіно/Vermentino – білий сорт винограду пізнього періоду дозрівання, який використовується для виготовлення білих вин сухих та солодких – пассіто/passito. Врожайність цього винограду залежить від погодних умов, але як правило висока. Плоди мають янтарно-жовтий колір і звисають гронами пірамідальної форми, їх як правило вирощують на схилах звернених до моря, де на грони падають промені сонячного світла і відчувається вплив вечирнього бризу. Верментіно використовують при створенні сортових вин, а також використовують в ассамбляж з іншими сортами.

Різні кліматичні умови і технологія виробництва дають відмінні один від одного Верментіно. Зазвичай вина з Верментіно елегантні, з квітково-фруктовими ароматами, гарною кислотністю і мінеральністю. У теплих регіонах вина стають багатшими і фруктовими. Іноді виробники застосовують тривалу мацерацию на виноградній шкірці та витримку в дубових діжках вина виходять більш комплексними та таніними.

Існують суперечки щодо походження сорту, деякі дослідники вважають сорт автохтонним італійським, інші говорять про його іспанське походження. Ще одна версія каже про те, що сорт прибув до Середземномор'я з Близького Сходу через Грецію. Дослідження ДНК показали, що сорт Верментіно, Фаворіта і Пігато є ідентичними, але ряд виробників виступили проти і не погодилися з проведеними аналізами.

Світові посадки сорта займають 8 900 га. В Італії сорт займає 4500 га і є в регіонах: П'ємонт, Лігурія, Тоскана (Маремма), Сардинія. У Франції сорт займає 3 000 га і є в регіонах: Прованс, Лангедок-Руссільон, Корсика.

Синоніми сорта: Ролль/Rolle, Фаворіта/Favorita, Пігато/Pigato.

Основні аромати сорта Верментіно: зелене яблуко, жовте яблуко, груша, білий персик, диня, лимон, лайм, грейпфрут, яблуневий цвіт, нарцис, кульбаба, м'ята, вербена, рослина кервель, паростки пшениці, мигдаль, ананас, манго. У деяких винах можна почути: запах землі після дощу, сіль, мінерали, мускус.

Верментіно часто має гірки ноти в післясмаку, що нагадують м'якоть грейпфрута. Цей відтінок смаку – фенольна гіркота, яка характерна для ряду італійських білих вин, наприклад: Вердіккіо, Верначча, Грекетто.

Сухі вина Верментіно подають охолодженими 8-10 °C. Ідеально поєднується з густим супом гамбо з морепродуктів і смаженими кальмарами з томатним соусом. Вино доповнить морепродукти, рибу, овочі, бобові, різотто з морепродуктами, пасту з морепродуктами, боттарга/bottarga (в'ялена ікра тунця або деяких видів великої кефалі). З сирів підійде: фета, рикотта, моцарелла, пекоріно, козиний сир.