Воскеат/Voskehat – високоврожайний вірменський сорт винограду пізнього терміну дозрівання. За деякими даними цей виноград почали культивувати близько 3,5 тис. років тому. У перекладі з вірменської означає – «золота ягода». Раніше сорт був відомий в виноробних районах Вірменії під назвою Харджи або Каначкені. Воскеат поширений в центральних і західних районах Вірменії – Эчмиадзинський, Аштаракський, Шаумяновський, Армавирський (до 1992 року назва – Октемберянський). 

Воскеат виділяється здатністю до дуже високого цукронакоплення (до 28-30%). З сорту можуть виробляти ігристі, тихі сухі і солодкі вина. Також сорт використовують для виробництва вірменських коньяків.

Основні аромати сорта Воскеат – білі квіти, груша, диня. У деяких винах є цитрусові ноти. Винам з сорту Воскеат властива гармонійність, злагодженість аромату та смаку, тони жовтих фруктів і прянощів, невелика гірчинка на фініші. Вино має дуже гарний потенціал до витримки. Витримані в дубових діжках вина стають складніше, гармонійніше, з живим блиском, тонами білих фруктів і благородними дубовими відтінками в ароматі і смаку.

Універсальне вино з сорту Воскеат доповнить страви середземноморської, вірменської та азіатської кухні. До білих сухих вин з сорту Воскеат підійдуть легкі закуски, салати, паста, козиний та овечий сири. До витриманих вин підійдуть овочеві та м'ясні страви.