Гарганега/Garganega – білий урожайний сорт винограду середнього і пізнього терміну дозрівання, використовується для створення білих ігристих, тихих, сухих і солодких вин – речіото/recioto. Сорт активно представлений і використовується при створенні відомих білих вин регіона Венето/Veneto – Soave і Soave Classico DOC, Recioto di Soave DOCG. Вина витримують як в чанах з нержавіючої сталі, так і в діжках. Кращі екземпляри мають гарний потенціал до зберігання.

П'єр ді Крешенци в своєму трактаті про сільське господарство, що відноситься до початку XIV століття, вперше згадує про цей виноград. У 2008 році вченими шляхом профілювання ДНК була доведена його ідентичність з сицилійських сортом Греканіко/Grecanico. Сорт займає площу: 8 000 га.

Існує кілька клонів сорту Гарганега, найпоширенішим є Гарганега Тіпіка, на рівнинних ділянках культивують Гарганега Дарио та Гарганега Росса, на пагорбах – Гарганега Верде.

Основні аромати сорта Гарганега: лілія, фенхель, рослина кервель, яблука, груша, диня, лимон, лайм, мандарин, солоний лимон, конфітюр з цитрусових, ананас, манго. У деяких винах можна почути: сіль, морську воду, мінерали, віск, зелений мигдаль, мигдаль, смажені горіхи, марципан, фінік, карамель.

Ігристі вина Гарганега ідеальний аперитив. Тихі сухі вина Гарганега поєднуються з закусками, морепродуктами, рибою, різотто, пастою, овочами, білим м'ясом. Солодкі вина Гарганега ідеально доповнять фуа-гра, солодку випічку, сири з благородною цвіллю.