Сир - один з головних гастрономічних символів Франції.

Ця країна - світовий лідер з виробництва сиру: тут понад 500 сортів продукту.

Ще Шарль де Голль говорив: «Як можна керувати країною, в якій видів сиру більше, ніж днів у році?»

Багато французьких сирів мають сертифікат AOC (Appellation d'origine contrôlée) - знак контролю справжності походження і певна гарантія якості. Це означає, що найменування деяких сирів захищено за походженням: наприклад, самому відомому французькому сиру камамбер назву дала місцевість його походження в Нормандії. Камамбер володіє білої бархатистою пліснявий скоринкою, м'якою жирною консистенцією, ніжним смаком і досить різким ароматом, який французький поет Фарг назвав «запахом ніг Бога».

Ще кілька очевидних і корисних фактів про французьких сирах:

  • Французька сервіровка і черговість подачі страв, в якій сирна тарілка грає одну з головних ролей, внесена до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.
  • Сир - обов'язкова частина французького застілля: сирне плато подають в кінці вечері перед десертом або замість нього.
  • Французьких дітей з самих юних літ навчають розбиратися у всій різноманітності сиру.

Спеціаліст, який підкаже вам правила вибору сиру, його подачі і підбору до вина, називається фромаж (від слова «фромаж», яке і означає сир).

У гастрономічних відділах салонів InVino вам запропонують різноманітний вибір французьких сирів і порекомендують кращі вина до них.