Виноградні класики. Шардоне

Смак вина – це, перш за все, смак винограду, з якого воно виготовлене. Крім 16 базових, в світі існують ще сотні інших сортів, з яких роблять тисячі різних вин. Знання сортів винограду зробить ваш вибір вина усвідомленим, а значить, посилить задоволення від нього. Почати знайомство пропонуємо з класики - білого Шардоне.

Шардоне Инвино Думка  експерта. Шардоне був і залишається одним з найстабільніших і надійних вин. А хіба не його ви чекаєте, коли замовляєте келих вина в незнайомому місці? «Я б випив келих Шардоне». І це якраз те, що потрібно, сер! » (Оз Кларк, винний критик)

Шардоне (Chardonnay) - всесвітньо знаменитий «благородний» сорт білого винограду.

Значення: в перекладі з французької - «зарослий будяками» (вважається, що саме в таких умовах вперше почали культивувати виноград Шардоне).

Батьківщина: Бургундія.

Поширення: з сорту винограду Шардоне перетворився в бренд, відомий у всьому світі, зовсім як Nike або Levi`s.

Головна особливість: найлегший у  використанні сорт, з якого можна створювати хороше вино і в дуже холодному, і в дуже жаркому кліматі.

Стиль вина з Шардоне: залежить від місця зростання винограду.

Характерні аромати: кісточкові фрукти (персик), ноти цитрусових і дині, відтінки тропічних фруктів, нюанси тостів, ванілі і кокоса.

Регіони виробництва:

Бургундія - еталонна область, дає стильні соковиті вина з горіховою глибиною і включає:

          Шаблі - прохолодний виноробний регіон, дає вино високої кислотності, іноді досить жорсткі., з переважанням відтінків зеленого яблука і цитрусових, а також димним, кремнієвим або мінеральним характером.

          Кот д`Ор - район з ідеальними умовами для Шардоне. Дає повнотілі вина зі складним букетом різних ароматів, включаючи цитрусові, кісточкові і тропічні фрукти, дубові пряні і пікантні ноти.

          Маконне - найпівденніший район виробництва Шардоне в Бургундії. Вина легкі і фруктові, з відтінками дині, цитрусових, ананаса і дубових нюансів.

✓ Австралія і Нова Зеландія - вина з високою природною кислотністю, виразними фруктовими (свіжий цитрус і диня) і добре інтегрованими дубовими відтінками.

✓ США - вина з інтенсивними, складними ароматами. Деякі з них повнотілі, з насиченими яскравими цитрусовими нотами, відтінками стиглого персика і значною присутністю дуба, а деякі пікантні, подібні бургундським з Кот д`Ор.

Південна Америка і ПАР - вина з інтенсивними фруктовими смаками і пряними дубовими характеристиками, відтінками банана і дині.

Шардоне в купажах: кращі тихі вина  цього сорту не купажують. Однак класичний приклад ассемблювання - австралійський Шардоне-Семійон або Семійон-Шардоне, південноафриканські і каліфорнійські Коломбар-Шардоне і Шардоне-Шенен Блан, французькі Шардоне-Віоньє і Віоньє-Шардоне, а також різні варіації з місцевими сортами в інших виноробних країнах. І звичайно, з Піно Нуар і Піно Меньє Шардоне створює класичне шампанське.

Зберігати або пити? Більшість вин на основі Шардоне готові до вживання з моменту розливу в пляшку, але кращі вина з Франції, Австралії та каліфорнії покращують свою якість приблизно після п'ятирічної витримки.

Класичне поєднання: Шаблі + устриці, молоде Шардоне + морепродукти, витримане Шардоне + м'ясо кролика, омари, фуа гра.