У третю п'ятницю вересня світова спільнота вайнловеров традиційно святкує день Гренаш.
Отже, що потрібно знати про цей винний сорт з темною шкуркою, який звуть в Іспанії, де він займає більшість виноградників, Гарнача, на Корсиці - Каннонау, а у Франції, в Каліфорнії і Австралії - Гренаш?
Припускають, що Гренаш родом з північної області Іспанії - Арагон. У цій країні він вирощується практично повсюдно: на півночі і півдні.
Хоча винороби з Сардинії впевнені, що саме їх острів є батьківщиною Гренаш. В Італії Гренаш набув поширення тільки в трьох областях: Сардинії, Калабрії і Сицилії.
У Франції Гренаш найбільш широко представлений на півдні Долини Рони, в Провансі і в Лангедок-Руссійон. Цей сорт використовують в сумішах, тому що він дає виноробам широкі можливості. Рожеве вино на основі Гренаш - одне з ключових винних стилів південної Франції, кращий приклад того -Тавель.
Це сорт, який розвиває виняткову якість на старих лозах або в купажах з сортами Сіра і Мурведр, які ще називають Бленд GSM.
Сухе червоне з Гренаш виявилося ідеальним вином для осінніх днів: воно м'яке, щільне, з чудовим сливово-родзинковим ароматом, здатне розвиватися в пляшках кілька десятків років.
Каннонау з Сардинії подарує смак округлий, щедрий, оксамитовий, з фруктово-деревними відтінками і сухим післясмаком.
У Шатонеф-дю-Пап або культової Пріоратскій Гарначі зі старих лоз шукайте повний, округлий смак з відтінками глінтвейну, сливи, малини і глоду, нюансами анісу, чорного чаю і ялівцю, щільною текстурою і довгим післясмаком.
У салонах InVino знайдіть найповніший асортимент вин з цього сорту винограду.
У будь-якому випадку, Гренаш знає, як закохати вас в себе!